Inspiratie

Voor ouders

Als ouder is het soms moeilijk je hart te volgen en de hindernissen die je tegenkomt te nemen zoals ze zijn.

Elke ouder kent de frustratie die je voelt als je kind weer niet naar je luistert. Of de onzekerheid wat te doen als je kind steeds tegen dezelfde problemen aanloopt. Als je daarover gaat piekeren, kun je vastlopen en anders reageren dan je eigenlijk wilt. Dat is jammer, want hoewel negatieve gedachten en bevoelens bij het opvoeden horen, kun je gelukig wel kiezen hoe jij ermee omgaat.

De visie achter ACT is dat het leven bestaat uit zowel fijne als moeilijke en pijnlijke momenten. Het leven bestaat zowel uit regen als zonneschijn. Hierdoor heb je logischerwijs zowel positieve als negatieve gevoelens en gedachten. Dit hoort bij het leven. Vaak proberen we als mens mislukking en vervelende ervaringen te voorkomen. Ook dit zijn ervaringen die er gewoon bij horen in het leven. Ons brein kan hierin ook doorslaan. Vechten tegen het onvermijdelijke kost niet alleen heel veel energie, het levert op de lange termijn niets op. Voor je het weet ben je aan het vechten tegen een onzichtbare vijand: men lijdt het meest, aan het lijden dat men vreest..

Beter is het om die vaardigheden te ontwikkelen die ervoor zorgen dat je in staat bent om te dealen met de moeilijke kanten van het leven en die angsten en piekergedachten die gaan over het verleden of de toekomst los te laten.

Holistisch werken

Hierbij gebruiken we de zes beginselen van Acceptance and Commitment Therapy (ACT) en het kunstzinnig proces. De hele mens met al zijn aspecten wordt door deze methode aangesproken. Leven is een creatief proces. Creatief en kunstzinnig werken, spiegelt hoe je dat doet en geeft je de mogelijkheid je te ontwikkelen als authentiek en autonoom mens.