Therapie

Wat is Psychosociale Beeldende Therapie?


Psychosociaal Beeldende Therapie is een ervarings- en lichaamsgerichte vorm waarbij beeldende middelen worden ingezet zoals tekenen, schilderen, kleien en collages maken. En je werkt aan een diepere verbinding met je lichaam en hoe dat aanvoelt, wat er in je beweegt en wat het je vertelt. Op die manier wordt je aangeboren zelfhelend vermogen aangesproken en op gang gebracht.

Als therapeut ondersteun en begeleid ik je hierin, zet ik oefeningen in met beeldende materialen, afgestemd op jouw thema, vraagstuk of probleem, waar jij het moeilijk mee hebt.

Beeldende therapie wordt door veel mensen beleefd als een rechtstreekse weg naar diepere gevoelens. Het confronteert je met patronen in je denken, voelen en handelen binnen een veilige situatie en omgeving.

Je krijgt de ruimte en alles mag er zijn. Problemen worden onderzocht, ervaren en zichtbaar gemaakt en daarmee helder en bespreekbaar. Je wordt je bewust en krijgt inzicht in aanwezige gedragspatronen en je eigen handelen en kunt daardoor toegewijde keuzes maken.

Holistisch werken

Hierbij gebruik ik de zes beginselen van Acceptance & Commitment Therapy (ACT) en het kunstzinnige proces. De hele mens met al zijn aspecten wordt door deze methode aangesproken. 

Een goede verbinding tussen hoofd, hart en handen zorgt ervoor dat je levensenergie opnieuw gaat stromen en je beter contact kunt maken met je gevoelens. Je voelt dat je leeft en dat geeft je veerkracht om je wensen en verlangens te realiseren.

Doordat je beter in contact komt met je gevoelens hoef je ze niet meer te vermijden. Dat maakt dat je je veilig en thuis gaat voelen in je eigen lichaam, je eigen huis.

Tijdens de sessies
  • krijg je inzicht in je kwaliteiten en valkuilen
  • krijg je inzicht en word je je bewust van oude patronen
  • leer je omgaan met je emoties
  • ga je ontdekken wat je echt belangrijk vindt in je leven, wat jouw waarden zijn
  • ga je grenzen ervaren en leer je grenzen aangeven
  • groeit je zelfvertrouwen
  • je krijgt weer grip op je leven

Wat is ACT?